Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Arabian pohjamerkinnät

TEHTAANLEIMAT
Luetteloita Arabian tehtaanleimoista sisältyy lukuisiin julkaisuihin. Ne ovatkin ensisijainen apuväline esineitä ajoitettaessa. Leimakuviolla on usein sangen konkreettinen, tuotantoon liittyvä esikuva. Kolmionmuotoinen leima, jonka kulmissa on A-kirjaimet (1897-1907) kuvaa kolmiomaista polttotukea eli napia, jonka lasitteeseen jättämät jäljet näkyvät kolmena pienenä nystyränä esineen pohjassa. "Rotanhäntä" on kaunokirjoitusleima, jossa Arabia-tekstin loppu on vetäisty teksin alle tyylikkääksi jugendkaareksi tai silmukaksi (1900-20). APA-leima vuosilta 1917-27, jota kutsutaan myös "tornileimaksi", kuvaa esineiden polttoon tuolloin käytettyä pyöröuunia. Kirjaimet muuttuvat AAA:ksi (1928-32) tehtaan nimen vaihtuessa Arabia Porslinsfabrik Ab:sta Arabia Ab:ksi. Funkistyyliseen, Kurt Ekholmin suunnittelemaan "piippuleimaan" (1932-49) on kuvattu tehtaan teknistä edistystä kuvaavat tunneliuunit. "Kruunuleiman", jonka versioita on ollut käytössä vuodesta 1949 nykypäivään, lähtökohtana oli APA- ja AAA-leimoissa näkyvän pyöröuunin piippuosan reuna "kranssi". Leiman suunnittelija, Kaj Franck, keksi kääntää kranssin ylösalaisin ja sai aikaan kruununa tunnetun kuvion.
Kokonaan leimaatamma on jätetty sekundatuotteita.
Kakkoslaadussa oli 1930-50 luvuilla merkintä 2:a tai II:a. 1950-luvulta lähtien on eräissä tuotteissa (esim. Kilta) käytetty lasitteen päällä kylmäleimaa, jota ei ole poltettu esineeseen kiinni. Tälläinen leima kuluu tiskissä pois.

AJOITUSLEIMAT
Esineen pohjasta saattaa löytyä valmistusaika kuukauden tarkkuudella 1950-luvulle saakka leimat painettiin massaan, siitä eteenpäin, noin vuoteen 1974 ne olivat yleensä värillisiä. 1940-50 -luvuilla oli tosin käytössä molempia merkintätapoja. Ajoitusleimaus otettiin käyttöön vuonna 1900 ja se muodostui kahden, kolmen tai neljän numeron sarjoista. Yksi tai kaksi ensimmäistä numeroa merkitsivät valmistusvuotta ja yksi tai kaksi jälkimmäistä valmistuskuukautta. Tulkintoja: 06 = kesäkuu 1900, 123 = maaliskuu 1912, 112 = joulukuu 1901 tai helmikuu 1911, oikea aika on pääteltävä muista tiedoista, 2411 = marraskuu 1924.
Numeroiden merkitys vaihtui 1940-luvulla siten, että ensimmäinen/ensimmäiset numerot merkitsevät valmistuskuukautta ja jälkimmäiset valmistusvuotta. 545 = toukokuu 1945, 554 = toukokuu 1954.
Kumpaakin leimaustapaa käytettiin rinnakkain, mikä saattaa aiheuttaa sekaannusta. Leimat oli kuitenkin alun perin tarkoitettu tehtaan sisäiseen käyttöön, jolloin työntekijät osasivat sijoittaa käsittelemänsä esineen oikeaan ajankohtaan.

MALLITUNNUKSET
Tehtaan sisäistä käytäntöä varten jokaiselle esineelle on annettu mallitunnus, joka astioissa on kirjain tai kirjainpari. Tämä näkyy esineen pohjassa massaan painettuna milloin selvemmin, milloin heikommin leiman syvyydestä tai lasitteen paksuudesta riippuen. Siihen on usein liitetty kokotunnus, esimerkiksi liemikulho FQ 1 tai paistivati AB 15. Mallitunnukset olivat aluksi samoja kuin Rörstrandissa käytetyt. Kun malli poistettiin tuotannosta, myös sen tunnus jäi pois käytöstä ja se saatettiin ottaa myöhemmin toiselle mallille. Niinpä Arabian tuotannossa on ollut kaksi eriaikaista A-, AR-, E- ja X-mallista astiastoa. Vain poikkeuksellisesti mallitunnus vastaa suunnittelijan nimikirjaimia (esim. BK = Birger Kaipiaisen suunnittelema Paratiisi). Kirjaimet ja numerot ja niiden yhdistelmät voivat olla myös massa- ja lasitetunnuksia.

TÄHTI JA LEIJONA
Tähtimerkinnällä varustettuja astiastoja olivat X/Z (Fasaani), AR (koristeet n:o 14 ja Alku), AQ (koriste Signe) ja AS (koriste 22). Tähti-posliinina kaupattiin 1937-30 huokeita taloustavaroita, joita ei lajiteltu priimaan ja sekundaan. Tämän "vakiolaadun" ja suuren massatuotannon ansiosta hinnat voitiin pitää sangen kohtuullisina. Tähti-posliinia suositeltiin erityisesti nuorille pareille kodin ensimmäisiksi astioiksi.
Ympyrän sisällä oleva leijonahamo tarkoittaa Valtion hankintakeskukselle (nyk. Hansel) toimitettuja astioita, jotka ovat olleet käytössä mitä erilaisimmissa valtion laitoksissa päväkodeista ja kouluista, virastoihin, varuskuntiin ja vankiloihin.